söndag 31 januari 2016

En smakbit på en söndag - Färjan


Äntligen dags för nya smakbitar! Har haft fullt upp hela dagen så nu är det redan många som publicerat sina smakbitar hos Flukten fra Virkeligheten. Jag har med andra ord många smakbitar att läsa igenom ikväll!

Min smakbit kommer den här veckan från boken Färjan av Mats Strandberg. Jag vet att det är många många bokbloggare som redan har läst den här och den har fått många fina vitsord. Jag hoppas att jag också ska gilla den!


"Kvinnan som heter Marianne är bland de sista i floden av människor som långsamt ringlar fram genom den inglasade rampen högt ovan parkeringens asfalt. Den långhåriga mannen har lagt en arm om henne. De sneda, guldfärgade strålarna gör deras ansiktsdrag mjukare. Tunneln svänger tvärt åt vänster, och nu ser Marianne färjan. Chockas av hur stor den är. Högre än hyreshuset hon bor i. Våning efter våning av vit - och gulmålad metall. Den borde inte kunna flyta."






Bokbloggsjerka 29 januari - 1 februari

Jag som brukar vara så snabb med Bokbloggsjerkorna har den här veckan väntat ända tills idag, söndag, med att svara! Nåväl, veckans fråga ser ut som följer;


Har du någonsin läst en bok där det har hänt någonting som du inte alls hade väntat dig eller som du absolut inte tyckte om?
2007 läste jag den märkligaste boken jag någonsin läst, nämligen Tärningsspelaren av Luke Rhinehart. Jag minns hur jag liksom var helt förstummad efter att ha läst den! Gillade den inte, men den lämnade mig ändå inte oberörd! Det hände många oväntade saker i den! Jag tror aldrig att jag kommer läsa den igen! 

Bokbloggsfråga v4

Den här veckan skriver Barnboksbloggen såhär;

Jag kommer att köra igång en kategori här på bloggen som heter Månadens förlag. Så denna vecka undrar jag om det finns något förlag som ditt hjärta klappar lite extra för? Finns det något förlag vars utgivning du följer lite extra noga? 




Jag väljer inte bok efter förlag utan läser det jag tycker är intressant. Jag kan inte påstå att jag har något favoritförlag, men visst är det trevligt med förlag som tar kontakt och tex vill ge bort recensionsexemplar eller bjuda in till olika events. Jag besöker ofta olika förlags hemsidor och jag prenumererar på många olika nyhetsbrev, men någon favorit.. Nej, det tycker jag inte! 


Tiden läker inga sår - Tilde De Paula Eby

Jag har sett Tilde de Paula Ebys självbiografi Tiden läker inga sår flera gånger när jag besökt vårt lokala bibliotek. Lika många gånger har jag tänkt att "den måste jag läsa" så när jag gick med i Temaläsning 2016 och januari månads tema var biografier så fick den äntligen följa med hem i väskan.

I den här boken berättar Tilde sin historia, Det var när en okänd kvinna ringde till henne och berättade att hon hade hittat en väska med minnen som hon trodde tillhörde Tilde. Det var efter denna händelse som den här boken kom till. Vi möter både Maria, Dolores och Alina som alla är kvinnor som tillhör Tildes familj i rakt nedåtgående led. Alla dessa kvinnor bär på en unik historia och tar oss både till Teneriffa, Kuba, USA, Chile och till slut Sverige. 

Det här var en snabbläst bok som jag läste med stort intresse. Tycker dock att den var lite för "hoppig" i handlingen och hon skiftar mellan olika kvinnor, årtal och länder. Jag hade tidvis väldigt svårt att hålla reda på vem som är vem och vem som är mor till vem och det stör mig lite.
Iallafall så är det här en varm och kärleksfull historia och den känns ju väldigt aktuell just nu.

tisdag 26 januari 2016

I stället för dig - Sofie Sarenbrant

Efter att ha läst ut Vecka 36 av Sofie Sarenbrant var jag genast inne på bibliotekets hemsida och reserverade den här, I stället för dig, som är fortsättningen i Brantevikserien.

Det har nu gått 16 år sedan den höggravida Agnes blev bortförd och inlåst. Hon födde sin son där, i ensamhet, och direkt efter förlossningen blev hon fråntagen honom. Sedan dess har ingen sett honom. Fallet är nu nedlagt sedan flera år och Agnes har gått vidare i livet med maken Tobbe och dottern Nicole. 
Dottern Nicole är nu 18 år och bestämmer sig en dag för att åka tillbaka till Brantevik för att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för 16 år sedan och för att finna sin bror. Vad ingen vet är att det finns fler personer med anknytning till fallet som just nu bestämt sig för att återvända... 

Nu har jag alltså läst båda böckerna som tillhör Brantevikserien. Såhär i efterhand var det långt ifrån det bästa jag har läst. Okej, men inte mer. Böckerna är snabblästa och kapitlerna är ganska korta.
Under läsandets gång finns det flera saker och händelser som retar mig en aning. För att nämna ett exempel och utan att nämna för mycket av handlingen så kan jag tycka att den aktuella otrohetsaffären har fått lite för stor plats. Den kunde ha tonats ner lite. Annars är såklart storyn jättebra och ganska välgenomtänkt med en liten snurr på slutet. Jag tar en liten paus från fortsatt Sarenbrantläsning nu, men tror säkert att jag kommer återkomma till henne så småningom.

måndag 25 januari 2016

Pockettoppen från v3

Den här veckan var det inga nykomlingar alls på topp 5 i Pockettoppsutmaningen. Bara någon förämdring på placeringen!
1. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty 
2. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg
3. Hundra omistliga ting - Lucy Dillon
4. Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philipp Sendker
5. En mörkare himmel - Marie Jungstedt & Ruben Eliassen

Hur går det för er andra som är med i utmaningen? Har ni lyckats läsa något från listan ännu? 



söndag 24 januari 2016

En smakbit på en söndag - I stället för dig



Äntligen söndag igen och dags för nya smakbitar hos Flukten fra virkeligheten. Jag har verkligen fastnat för den här söndagstraditionen och jag har fått flera nya boktips efter att ha kollat in den samlade listan över oss som är med!

Just nu läser jag Sofie Sarenbrnts bok I stället för dig. Jag läste ju Vecka 36 för några veckor sedan och den slutade så abrupt så jag var genast tvungen att bära hem den här, som är fortsättningen, från biblioteket.

Så, här kommer alltså kvällens smakbit;

"Solen försvann ner bakom hustaken och himlens färg gick snabbt från rosa till grått. Mörkret kröp sig på alldeles för snabbt. Med ens blev vindarna kyligare och mer hotfulla. Han huttrade och drog upp jackans dragkedja hela vägen upp till hakan. Silla stannade och gjorde ifrån sig vid vägkanten och han tog fram sin svarta påse. Det är nästan som att ha ett litet barn som man är tvungen att byta blöja på, tänkte han, och det hade varit nära att det hade verklighet en gång i tiden. Bara tanken på dem två frusna spädbarnen som hade legat i hans frys gjorde honom knäsvag. Under alla åren i fängelset hade han sökt en förklaring, men utan att lyckas. Han kunde fortfarande inte förstå hur allt kunde bli så fel."





lördag 23 januari 2016

Bokbloggsjerka 22-25 januari (nytt försök)


Upptäckte till min stora förvåning att jag på något vis har lyckats radera mina svar i helgens Bokbloggsjerka! Skrev inlägget igår och publicerade, men sen bara försvann det och gick inte att återskapa! 

Så, jaja, här kommer ett nytt inlägg! 


Vilken bok/vilka böcker du tycker är bäst som är baserad/e på tv/film. Det är även möjligt att vända på den här frågan: tv/film -> bok/böcker. Du väljer själv vilken variant du vill svara på.


Jag tror inte att jag kommer på en enda bok som baseras på en film.. Har funderat länge nu. Men nej, jag kan inte vaska fram någon från minnet. Inte som jag själv har sett eller läst i allafall. 

Men tvärtom, alltså filmer/TV-serier som baseras på böcker finns det ju massor. Jag är ju som bekant väldigt förtjust i kriminalromaner och gärna svenska sådana. Kan ju nämna Viveca Stens böcker som blivit TV-serien Morden i Sandhamn till exempel. Jag har sett alla filmer, men inte läst alla böcker, ännu! 
En av dem bästa filmerna jag någonsin sett är Sarahs nyckel som baseras på boken av Tatiana De Rosnay med samma titel.
Inte heller att förglömma Sagan om ringentrilogin! Här såg jag filmerna innan jag läste böckerna, men det gick bra det också! 
Sist men inte minst... För att återknyta till mitt senaste inlägg så hoppas jag att boken Öppnas i händelse av min död blir en riktigt bra film! 

fredag 22 januari 2016

Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty

Wow! Jag vet knappt vad jag ska skriva om den här boken! Jag har läst om den precis överallt. En massa bokbloggare har läst den före mig och den har hyllats till skyarna av de allra flesta. Egentligen är inte detta en bok som tillhör dem böcker jag vanligtvis läser så jag har utmaningen Pockettoppen att tacka för denna fantastiska läsupplevelse!

I boken träffar vi, och lär känna, tre olika kvinnor.
Cecilia är lyckligt gift med John-Paul och tillsammans har dem tre vackra döttrar. Cecilia arbetar som säljare och är en social och aktiv kvinna som är engagerad i det mesta! En dag hittar Cecilia ett brev som hon ser är skrivet av John-Paul med texten "Till min hustru, Cecilia Fitzpatrick. Öppnas i händelse av min död". Hon konfronterar maken och han ber henne, vänligt men bestämt, att inte öppna det...
Vi möter även Tess, som driver ett eget företag tillsammans med sin make Will och kusinen Felicity. Tillsammans med Will har hon sonen Liam som är 6 år. När Will och Felicity tillkännager sin förälskelse tar Tess sonen och kastar sig iväg till sin mor. 
Slutligen är det Rachel vi får lära känna. Rachel arbetar på stadens skola och är numera lite av en ensamvarg. För många år sedan förlorade hon sin då nittonåriga dotter och hon har aldrig lyckats acceptera dotterns död. Kort där efter lämnade även hennes make livet. 
Dessa tre kvinnors vägar korsas och historien är heeeelt fantastisk! 

Ja, som sagt - fantastisk! Efter att ha läst ut boken är jag nästan lyrisk. Jag önskar att den inte redan var slut! Jag vill liksom fortsätta följa familjerna. Moriartys personbeskrivningar är så levande att jag till och med har svårt att acceptera att dem inte finns på riktigt!
Det som står i centrum för handlingen är ju förstås brevet, som inte får öppnas, och det var många och långa sidor innan man verkligen fick veta vad som stod i brevet!
Trots att handlingen egentligen bara spänner över några dagar hinner det hända massor!
Ja, alltså, Nu blir JAG en av dem som hyllar denna bok till skyarna, och har du inte läst den så gör det - genast!
Boken blir även film snart, såklart! Någon som vet mer exakt när?

Dödens pendel - Jonas Moström

Den här boken har stått i min bokhylla hur länge som helst! Nu när det var dags att köra en ny Boktolva var det nästan en självklarhet att jag skulle välja just den här! Dödens Pendel är Jonas Moströms första bok i serien om kommisarie Johan Axberg och läkare Erik Jensen.

En äldre kvinna dör i sömnen av vad som ser ut som ett hjärtstillestånd. Ingen, mer än hennes son anar oråd då han upptäcker att det saknas en klocka och han är övertygad om att någon besökt hans mor natten hon dog. Kommisarie Axberg som har fullt upp med en annan utredning avvisar dock sonens misstankar. 
I samma veva får läkaren Erik Jensen in en ung kvinna med hjärtstillestånd på akuten. Jensen kan inte släppa tanken på att det hela är lite märkligt! Har dem inte haft upprepade fall på sjukhuset med hjärtstillestånd senaste tiden? Är det ett elakt virus som härjar? 
När ytterligare en ung kvinna hittas oförklarligt död i sin säng fattar även Axberg misstankar om att allt inte står rätt till. När han upptäcker att offrets klocka saknas drar utredningen igång på allvar.. 

Det här var som sagt det första jag läste av Moström. Jag kan inte säga att jag är helt övertygad. Boken kom ut redan 2004 och har ju således några år på nacken. Kanske är det därför, jag vet inte..
Jag förstod relativt snabbt ungefär hur det skulle sluta så hela mordhistorien blev liksom ganska lång och inte så rafflande precis! Det hade absolut inte gjort mig något om tempot hade varit lite högre!!
Jag gillar dock persongalleriet och jag antar att jag måste ge Moström åtminstone en chans till!


måndag 18 januari 2016

Scout - Bara till låns av Belinda Rapley

Då var den andra boken i serien om Ponnydetektiverna utläst. Även den här slukades av mig och 8-åringen! Vad jag skrev om den första boken i serien kan ni se här.

Handlingen tar vid där vi lämnade tjejerna i förra boken, precis efter den stora tävlingen Fratton Cup. Den här gången är det Alice och hennes ponny Scout som står i centrum. Efter att Scout visat sig från sin bästa sida på hoppbanan dyker plötsligt Mrs Valentine upp, som är den "riktiga" ägaren till Scout. Det är nu vi får veta historien om hur Scout hamnade hos Alice för ett år sedan. Mrs Valentine har inte hörts av på ett helt år och nu dyker hon upp och vill plötsligt sälja Scout - och priset är högt! För högt för Alices föräldrar. Vännerna i Ponnydetektiverna bestämmer sig för att göra allt dem kan för att Mrs Valentine ska ändra sina planer. Men ju mer dem försöker ta reda på om Scout och hans mystiska ägare desto säkrare blir dem på att allt inte är riktigt som det ser ut att vara... 

Ja, som sagt, vi gillade den här väldigt bra både sonen och jag. Den var bättre än den första. Mer välskriven och mer spännande. Nu har vi lärt känna tjejerna och deras hästar och väntar nu spänt på att tredje boken i serien ska komma ut på Lind&Co.


Bokbloggsfråga v3

Då var det dags igen! Ny vecka betyder ny bokbloggsfråga hos Barnboksbloggen.

Den här månadens tema i min utmaning Temaläsning 2016 är Sanna berättelser. Det är förstås ett begrepp som man kan tolka väldigt brett, men biografier och självbiografier är såklart en viktig del. Skulle du vilja skriva en egen självbiografi om något som hänt i ditt liv? Finns det någon person som du gärna skulle vilja läsa en biografi av eller om?

Jag gillar biografier, och då framförallt självbiografier! Har nog ingen solklar favorit men uppskattar oftast allra mest att läsa om sådant som ligger nära mig själv! Min senaste biografi var 
CP-barnet som är skriven av Lena Helgesson. DETTA var verkligen en bok som jag kunde identifiera mig med eftersom jag själv är den där "CP-morsan" som kämpar så det blöder för mitt barn. Skulle jag någonsin (troligtvis inte) skriva mina egna memoarer skulle dem handla om detta. Hur det är att få ett funktionshindrat barn. Om kampen, sorgen och glädjen, precis som Lena Helgesson skriver! 


Det finns flera intressanta biografier som jag inte läst, ännu. Näst på tur lär Tilde de Paulas Tiden läker inga sår bli. Den väntar på mig i reservationshyllan på biblioteket. Även Marie Fredrikssons Kärleken till livet lockar. 

Pockettoppen från v2

Ny vecka på Bokus egen Pockettopp. Inga jättestora förändringar, endast två nya böcker på listan!
Eftersom dem har haft pocketrea under någon vecka nu så befarade jag att det skulle vara stora förändringar i toppen, men icke!

Veckan lista ser ut som följer;

1. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty 
2. En mörkare himmel - Marie Jungstedt & Ruben Eliassen
3. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg
4. Hundra omistliga ting - Lucy Dillon
5. Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philipp Sendker

Hur går det för er andra? Hänger ni med? 



söndag 17 januari 2016

Under hennes hud - Lova Lovén



Ännu en supernovell av Lova Lovén! När jag blev förtjust i Kadish, kadish, kadish så var förlaget Swedish Zombie snälla nog att skicka mig några noveller till av samma författare, däribland den här - Under hennes hud.

Jenny älskar sin lillasyster Estelle högt. Men någonting är mystiskt med henne. Men vågar Jenny avslöja vad hon misstänker?
Under en kort ögonblicksnovell möter vi systrarna. 

Tänk att man på så få sidor kan förmedla så mycket. Den här var ännu bättre än Kadish, kadish, kadish! Det är flera dagar sedan jag läste den nu men jag bär den fortfarande med mig. Den är inte otäck, på ett sånt där rysligt sätt, utan nästan lite "mysryslig".  


En smakbit på en söndag - Öppnas i händelse av min död

Då var det dags igen för den här fantastiska söndagstraditionen - En smakbit på en söndag! Upplägget kommer från Flukten fra virkeligheten och går ut på att man helt enkelt delar med sig av ett kortare stycke från boken man läser just nu!



Här kommer min smakbit;


"-Om det här är ett skämt, sa Tess, -så är det inte roligt. Will lade handen på hennes arm. Felicity lade handen på hennes andra arm. De var som ett matchande bokstöd som stöttade upp henne.
-Vi är hemskt, hemskt ledsna, sa Felicity.
-Hemskt ledsna, ekade Will, som om de sjöng en duett tillsammans. De satt vid det stora runda träbord som de använde för kundmöten, men mest för att äta pizza vid. Will var likblek i ansiktet."

Det här är ett stycke från boken Öppnas i händelse av min död som är skriven av Liane Moriarty.
Den här boken ingår i min egna utmaning Pockettoppen.






fredag 15 januari 2016

Bokbloggsjerka 15-18 januari

Nu var det helg igen, vilket betyder att det är dags för en ny Jerka.
Den här veckan är frågan;

Har du gjort upp några läsplaner för 2016, och hur väljer du iså fall vilja böcker du ska läsa och när? 





Jag har som bekant många läsplaner inför detta nya år. Jag planerar först och främst att lyckas slutföra alla läsutmaningar som jag har valt att vara med i. När jag köper eller lånar hem böcker som är aktuella för den närmaste tiden brukar jag ha dem bredvid sängen och välja från den högen när det är dags att påbörja en ny bok.
Jag planerar också att försöka besöka biblioteket iaf en gång i veckan istället för att köpa en massa böcker!


måndag 11 januari 2016

Bokbloggsfråga v2





Då var det dags för en ny bokbloggsfråga från Barnboksbloggen

Finns din blogg med i sociala medier, så som Facebook, instagram eller twitter? Vad använder du de sociala medierna till, att göra reklam för bloggen, skaffa nya läsare eller interagera med läsarna genom diskussioner, tävlingar eller annat? 

Jag har inte min blogg på sociala medier. I allafall inte ännu. Jag har den på bokbloggar.nu och även någon annan bloggportal, men det är allt! Självklart är det ju roligt med bra statistik och att många läser och följer det man skriver, men mitt syfte med bloggandet är ändå att jag gör det för min egen skull. För att jag tycker att det är roligt! Alla besökare är ju en fantastisk bonus såklart! 

Kadish, Kadish, Kadish - Lova Lovén



Jag inser nu vilken tur jag hade som hittade förlaget Swedish Zombie! Så mycket godbitar. Den här skräcknovellen, Kadish, Kadish, Kadish är skriven av Lova Lovén
Jag har sett på hemsidan att hon skrivit flera noveller men det här är det första jag läser av henne. 

I novellen möter vi Amina som blivit svårt märkt efter en misshandel tidigare. Hon har bosatt sig i en stuga i skogen som hon lånar av en släkting. Med sig har hon sin stora kärlek, hunden Charlie. 
Under en promenad hittar Amina ett ägg som hon tar med sig hem till stugan. Det skulle hon låtit bli... 

Den här var ryslig. Mitt i upplösningen dog batteriet på Ipaden och jag kunde knappt vänta på att jag skulle få in sladden och öppna upp bokläsaren igen! Välskrivet och mycket detaljer - det gillas! 
Jag frös några gånger under läsningen! Uppskattar mycket när det är verklighetstroget och vardagligt, men ändå lite mystiskt! Jag får kolla upp fler noveller av Lova Lovén nu! 


Pockettoppen från v1

Jag var ju lite för snabb på den här utmaningen och råkade ju tjuvstarta redan förra veckan då topplistan egentligen gällde v53.. Men nu är jag i fas och nedanstående lista gäller alltså bästsäljande pocket från förra veckan, v1. Det har ju inte hänt särskilt mycket så jag kör vidare som om ingenting har hänt! Blev ju bara två nya på listan sedan min förra rapport så det ska jag väl klara!?

1. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty 
2. En mörkare himmel - Marie Jungstedt & Ruben Eliassen
3. Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philippe Sendker
4. Att föda ett barn - Kristina Sandberg 
5. Grisfesten - Leif GW Persson

Hur går det för er andra? Hänger ni med fr.o.m. Nu då? Hoppas på det!


söndag 10 januari 2016

En smakebit på søndag - Dödens Pendel

En smakebit på søndag kommer från den norska bokbloggen Flukten fra virkligheten och går ut på att man bjuder på ett kortare stycke från boken man läser just nu! Intressant upplägg! 

Här kommer mitt stycke. Det är hämtat från kriminalromanen Dödens Pendel av Jonas Moström och det är precis i början av boken och där jag befinner mig just  nu. 



"När Johan Axberg steg in i sammanträdesrummet på måndagsmorgonen var alla redan samlade. Samtliga medlemmar i spaningsgruppen satt på sina platser runt konferensbordet. Alla utom Sven Hamrin. Han stod, sin vana trogen, med ryggtavlan lutad mot rummets enda fönsterlösa vägg. Axberg kastade en blick på väggklockan, såg minutvisaren hoppa ett hack närmare heltimme. 
- Värst vad alla är tidiga idag, sa han. Något särskilt på gång?" 







lördag 9 januari 2016

Mellan två..

Jaha, då är jag så att säga "Mellan två böcker" och bredvid sängen ligger just nu ingenting!
Så, hjälp mig!! Vilken bok ska jag välja från min hög med böcker i läskö!!? 

En mörkare himmel av Jungstedt och Eliassen. Den här ingår ju i Pockettopputmaningen!





eller ska jag välja Dödens pendel av Jonas Moström som ingår i min Boktolva.


Bokbloggsjerka 8-11 januari

Bokbloggsjerkan är tillbaka! Jag har förstått storheten i detta nu när jag tjuvkikat på några olika bloggar! En sån här rolig upplevelse får man ju såklart inte missa! 
Inför varje helg kommer en ny fråga! Denna veckas fråga lyder;



Har du avgett några nyårslöften när det gäller läsning, böcker, författare etc.? 

Det är mycket listor och enkäter om litterära nyårslöften och planer som cirkulerar runt bland bloggarna nu. Jag svarar som jag gjort tidigare! Jag älskar utmaningar och kastar mig gärna in i det mesta jag kommer över. Jag uppskattar att få vidga mina vyer och stifta bekantskap med böcker som jag kanske aldrig hade läst annars. Ser det väl inte direkt som några löften utan mer som en rolig grej. 
Jag är oerhört glad att jag bestämde mig för att komma igång med bokbloggandet igen och jag hoppas att jag ska hitta många nya bokbloggar att läsa och att fler och fler ska hitta tillbaka till min sida! 


Kaosutmaningen 2016

Ja, vi kör väl en Kaosutmaning också nu då! Det är C.R.M. Nilsson som håller i det hela detta året och listan ser ut som följer. Det gäller alltså att kunna stryka 20 av 35 punkter mellan 1 januari och 31 december! Varje bok får bara vara med en gång! Lycka till!


1. Läs en bok som publicerats 2016.
2. Läs första delen i en serie/trilogi.
3. Läs en novellsamling.
4. Läs en bok som är mestadels blå.
5. Läs en bok med annat originalspråk än svenska eller engelska.
6. Läs sista delen i en serie/trilogi.
7. Läs en bok publicerad år 2005.
8. Läs en lånad bok.
9. Läs en bok som utspelar sig i en annan värld.
10. Läs en bok vars titel består av fyra ord.
11. Läs en bok med ett träd på omslaget.
12. Läs en bok med originalspråk på svenska.
13. Läs en bok som berättas ur minst två karaktärers synvinklar.
14. Läs en bok som kommer som film under 2016 eller 2017.
15. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
16. Läs en bok på annat språk än svenska.
17. Läs en bok av en afrikansk författare.
18. Läs en tegelsten (=bok på över 500 sidor).
19. Läs en Nobelpristagare.
20. Läs en bok med mat i titeln.
21. Läs en bok vars titel består av ett ord.
22. Läs en bok med en namnlös berättare.
23. Läs en bok som utspelar sig i historisk tid.
24. Läs en deckare med kvinnlig huvudperson.
25. Läs en bok som utspelar sig under vintern.
26. Läs en debutroman.
27. Läs en bok som är mestadels lila.
28. Läs en bok med en dryck i titeln.
29. Läs en bok som har färre sidor än 300.
30. Läs en asiatisk författare.
31. Läs en bok som publicerades före år 1900.
32. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag.
33. Läs en lyriksamling.
34. Läs en bok med en ensam person på omslaget.
35. Läs en bok av en författare du aldrig har läst tidigare.

Run Eat Repeat - Therese Widenfjord



Ännu en skräcknovell från förlaget Swedish Zombie Den här var kort, väldigt kort.

Det dygnet runt-öppna gymmet är gammalt och slitet, men hon går ändå dit så ofta hon kan. Ju hårdare hon tränar, desto lättare blir det att glömma det som ligger bakom henne. Men mörkret som sänker sig kring träningslokalen visar sig snart ruva på mycket mer än bara obehagliga minnen …

Vad jag kan förstå så har Therese Widenfjord en ganska gedigen erfarenhet från olika håll i bokbranschen men det här verkar nog ändå vara den första bok/novell hon gett ut. Jag är inte övertygad ännu! Den hann liksom aldrig riktigt fånga mig på dem få sidorna. Jag tyckte startsträckan var ganska lång och sen "pang" så kom slutet. Jag upplevde det aldrig riktigt som en skräcknovell, men själva slutet var ändå bra och språket var bra! 



torsdag 7 januari 2016

Vecka 36 - Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant är ju en författare som har fått goda vitsord och som blivit en mycket populär deckarförfattare i Sverige. Jag har faktiskt inte läst något alls av henne så nu var det väl dags.
Jag lånade hem första boken i Brantevikserien från biblioteket för ganska många veckor sedan och nu fick den följa med på vår månadslånga vistelse till Göteborg.
Vecka 36, som den här första boken heter, kom ut redan 2010 och jag vet att jag sneglade på den redan då, men av någon anledning så blev det aldrig av att jag läste den då.

De höggravida vännerna Johanna och Agnes har spenderat semestern i det lilla fiskeläget Brantevik tillsammans med sina respektive. Nu är semestern slut och det är dags att dra sig hemåt igen och återgå till vardagen. Om bara några få veckor kommer dem båda att vara nyblivna mammor.
Som ett avslut kommer dem överens om att gå till hamnkrogen för karaokekväll. Men det händer någonting... När vännerna vaknar upp morgonen efter är Agnes spårlöst försvunnen. Det blir fullt pådrag och det är många som arbetar med att lösa gåtan. Några dagar senare hittas en mördad kvinna på en närliggande strand. 


Det här var bra, men inte så mycket mer än så. Det kändes lite som en debut, vilket det ju också är! Det var lättläst och inte så mycket krusiduller så att säga. Jag tycker att journalisten kanske fick lite för mycket utrymme och likaså några andra "bipersoner". Men jag är inte på något sätt avskräckt! Tvärtom! Slutet var ju så... Ja, jag vet inte.. Jag blev väldigt berörd... Men utan att avslöja för mycket så kan jag ju säga att jag genast måste få tag i nästkommande bok. 
Det här var faktiskt också min första lästa bok i E-format! Nu hade jag ju den fysiska boken också med mig så jag alternerade lite! 

Det här är också mitt bidrag i Spänningsutmaningen nu i januari! 


Nio månader - Cia Sigesgård

Jag har alltid varit fascinerad av skräck och när jag var yngre tittade jag gärna på skräckfilmer. Nu på senare år har det intresset liksom hamnat lite i skymundan och jag har varken läst skräck eller sett skräckfilm. Men så ramlade jag in hos Lotten och såg att hon hade skrivit om några av bokförlaget Swedish Zombies noveller. Direkt googlade jag fram hemsidan och började botanisera bland utgivningen. Insåg ganska snart att det här var ett förlag helt i min smak med flera intressanta titlar i utgivningen.  Fastnade för novellen Nio månader som är skriven av Cia Sigesgård förlaget var generöst och skickade mig ett ex som E-bok! Tack för det!


 

Emma och Daniel vill mest av allt bli gravida. Dem kämpar med hormonbehandlingar och pliktsex för att lyckas få sitt kärleksbarn. När graviditetstestet visar positivt blir lyckan total. I allafall till en början... 

Det här var lättläst och snabbläst. Novellen är bara på ungefär 20 sidor och det går i snabb takt rakt igenom. Det är spännande och jag läste ut hela novellen på en gång då det liksom var svårt att pausa från den. Otäck men med lite öppet slut. Jag blev lite eftertänksam och det är väl förmodligen så författaren vill att det ska vara. Det här var bra och jag vill bara läsa mer och mer i samma stil. Av samma författare finns även boken Inga kelgrisar, inga styvbarn som tydligen fått fina lovord, men som jag helt har missat. Denna är dock utgiven på annat förlag. 
Så jaaa, det här föll mig i smaken och jag kommer absolut läsa mer av författaren och även mer från Swedish Zombie. 

måndag 4 januari 2016

Pockettoppen v1

Då verkar listan över Bokus bästsäljande pocketböcker från förra veckan vara uppdaterad och därmed är utmaningens fem första böcker bestämda!!

1. Öppnas i händelse av min död - Liane Moriarty
2. Konsten att höra hjärtslag - Jan-Philippe Sendker
3. En mörkare himmel - Mari Jungstedt & Ruben Eliassen
4.  Lejontämjaren - Camilla Läckberg
5. De förklädda flickorna i Kabul - Jenny Nordberg


Av dessa har jag faktiskt inte läst någon så det blir trevligt. Dock kommer jag inte läsa Lejontämjaren av Camilla Läckberg utan väljer istället att läsa någon av hennes tidigare. Jag har nämligen inte läst hennes sjunde eller åttonde deckare heller och vill ju såklart helst läsa i ordning!

Jungstedt har jag läst några av men detta är ju en helt ny serie. Spännande!
Resterande tre böcker är för mig helt nya bekantskaper. Ser fram emot detta!


Hur är det med er andra? Har ni läst allt på listan? 


Tävling



TinaElisabeth firar att bloggen fyller två år och lottar därmed ut ett presentkort från Adlibris på 200 kr! Jag hoppas såklart på vinst och passar även på att säga Grattis på bemärkelsedagen! 

Äntligen E-bok

Äntligen har jag fått igång en bra E-boksläsare på Ipaden och testar nu att läsa genom den. Hur bra som helst! 
Jag som varit så skeptisk till E-böcker har nu fått lite mer grepp om det hela och jag kommer absolut låna och läsa flera böcker i detta format! 
Det är förresten Vecka 36 av Sofie Sarenbrant jag läser! Än så länge väldigt bra! 


Bokbloggsfråga v1


Denna veckan handlar Bokbloggsfrågan om utmaningar! 

Kommer du att delta i någon boklig utmaning under 2016? Antingen någon av de som cirkulerar i bokbloggsvärlden eller någon som du gör bara för dig själv. Finns det någon läsutmaning som du skulle vilja genomföra om det bara funnits mer tid?


Jag är väldigt förtjust i utmaningar och hoppar gärna på massor! Jag tycker att det är ett bra sätt att vidga min läsning och inte bara stirra mig blind på kriminalromaner och sånt som jag annars vanligtvis läser. I år anordnar jag själv tex Pockettoppen. Jag kommer också att vara med på flera andra utmaningar som snurrar runt här på bloggarna. Kanske det till och med kommer tillkomma någon till!? Vi får se. Allt ska hinnas med också! =) 

fredag 1 januari 2016

Januariplanering!

Nytt år och således en ny månad! Så, vad har jag då för planer för januari!?

Sofie Sarenbrants debut Vecka 36 följde med hem från biblioteket för ett par månader sedan. Den blev sedan bara liggande bredvid sängen och har bara lånats om när tiden gått ut. Men NU tänkte jag faktiskt ta tag i den. Tänker att det får bli månadens bidrag i Spänningsutmaningen!

I Boktolvan tänker jag mig Jonas Moströms första bok om Axberg och Jensen, Dödens pendel. Den har stått i hyllan i flera år nu. En riktig hyllvärmare med andra ord!

Temaläsningen i januari bjuder på biografier och jag har reserverat Tilde de Paulas bok Tiden läker inga sår på biblioteket, så jag hoppas att den snart är redo att hämtas!

Utöver detta kommer det säkerligen några godbitar på Pockettoppen också!

Tror att det här kommer bli en riktigt bra läsmånad!!




Skymningsflickan - Katarina Wennstam

Årets första bok utläst! Och vilken fantastisk start på det nya bokåret! Skymningsflickan är den fjärde kriminalromanen om Shirin Sundin och Charlotta Lugn som jag läser av Wennstam. Jag var fast redan efter den första boken, Svikaren. Efter den har det bara blivit bättre och bättre!



Man kastas direkt in i handlingen när ett tumult utspelar sig i Charlotta Lugns egen trappuppgång. En ung tjej skriker sig igenom nätterna och till slut får en av grannarna nog.
I samma veva utsätts gymnasieskolan i Nacka för ett skriftligt hot om en kommande skolmassaker.
Charlotta Lugn som för närvarande är sjukskriven och nyskild bestämmer sig för att försöka få kontakt med tjejen från lägenheten i trappuppgången och efterhand som dem får kontakt med varandra rullas en ganska tragisk historia fram.

Som jag skrev inledningsvis - Det blir bara bättre och bättre. Det här är en riktig bladvändare!
Många paralleller som skickligt vävs ihop. Alla Wennstams böcker känns högst aktuella, men den här kanske lite extra aktuell med tanke på skolskjutningen i Trollhättan.
Jag hoppas att det inte dröjer alltför länge innan Wennstam kommer med något nytt! Jag längtar redan!